Сім основних змін у порядку призначення житлових субсидій

Кабінет Міністрів України 20 жовтня затвердив постанову №878, якою вносяться зміни до порядку призначення житлових субсидій (порівняльна таблиця). Асоціація міст України проаналізувала постанову та визначила 7 основних змін:
 
1. Дитячим будинкам сімейного типу за рішенням комісії надано право отримувати субсидію на понаднормову площу житла (не більш як на 50 відсотків)
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
10. В окремих випадках за рішеннями комісій, утворених районними, районними у містах Києві та Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - комісії), житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, а також дитячим будинкам сімейного типу можуть призначатися на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла (далі - понаднормова площа житла).
 
12. Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства, а для дитячих будинків сімейного типу — не більш як на 50 відсотків. Конкретні розміри загальної площі, на яку призначається житлова субсидія (з урахуванням понаднормової), зазначаються в рішенні комісії.
 
2. На призначення житлової субсидії не впливає:
  • наявність причепа, навіть якщо з дати його випуску не минуло 5 років;
  • наявність транспортних засобів, придбаних батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу;
  • несплата військовослужбовцями ЄСВ;
  • прострочена заборгованість домогосподарств з оплати ЖКП, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої минув
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
14. Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:
2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа).
При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.
3) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (далі - особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії), і в цьому періоді:
ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (крім військовослужбовців, а також осіб, щодо яких наявна заборгованість роботодавця із виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).
5) структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (крім заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, а також заборгованості, що виникла у зв’язку з тим, що управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі).
 
3. Під час призначення житлової субсидії не враховуються доходи одного з подружжя, який зареєстрований за іншою адресою, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
24. Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.
...
Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.
 
4. До сукупного доходу домогосподарства не включаються:
  • соціальна стипендія;
  • отримана житлова субсидія та пільги на ЖКП;
  • матеріальна допомога дитячим будинкам сімейного типу, яка виплачується за рахунок бюджетних коштів
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
31. Під час призначення житлової субсидії враховуються такі доходи:
...
стипендія (крім соціальної стипендії студентів (курсантів) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у разі продовження навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів, а також студентів (курсантів) закладів вищої освіти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків);
 
32. До сукупного доходу домогосподарства не включаються такі соціальні виплати:
...
- житлова субсидія;
- пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
 
33. До сукупного доходу також не враховуються:
...
матеріальна допомога дитячим будинкам сімейного типу, яка виплачується за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;
 
5. Управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг подають органу соцзахисту інформацію про:
  • розмір цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і платежів за такі послуги;
  • розмір внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком;
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
50. Для призначення житлових субсидій на запит структурних підрозділів з питань соціального захисту населення у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються відомості про:
забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами - управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг, у яких зазначається:
- розмір цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і платежів за такі послуги;
- розмір внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком;
 
6. Конкретизовано, що надміру перераховану субсидію в судовому порядку примусово стягує орган, який її призначив
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій:
127. У разі відмови громадянина добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії питання про її примусове стягнення вирішується органом, який призначив житлову субсидію, у судовому порядку.
 
7. З 1 травня 2020 року при розрахунку обов'язкового платежу базова норма плати за послуги встановлюється на рівні 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу домогосподарства
В урядовій постанові від 27.07.1998 №1156 «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії» в формулі розрахунку обов'язкового платежу базова норма плати за послуги встановлена на рівні 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг = 20).

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України