АМУ: питання доступності будівель медичних закладів потребує невідкладного врегулювання

На обговоренні в Міністерстві охорони здоровʼя України перебуває проєкт постанови Уряду «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» щодо доступності будівель і приміщень медичних закладів.
Зокрема, абзац другий пункту 2 проєкту постанови викладений у новій редакції, яка передбачає подання медичним закладом з 1 січня до 30 червня 2021 року:
 сканованої копії документа, що підтверджує доступність медичних установ, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил. Такий документ має бути виданим фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат;
► сканованої копії документа, що підтверджує доступність входів, виходів і шляхів руху до будівлі та приміщення, в яких суб’єкт господарювання провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
Слід зазначити, що доступність входів, виходів і шляхів руху до будівлі та приміщення є складовою доступності будівель та потребуватиме розпорошення ресурсів і додаткових необґрунтованих витрат на отримання такого документа. На думку АМУ, виокремлювати отримання сканованої копії документа, що підтверджує доступність входів, виходів і шляхів руху до будівлі та приміщення, є недоцільним. Цей варіант абсолютно не альтернативний для забезпечення доступності будівель та лише спричинить додаткове навантаження на заклади охорони здоров’я.
Також абзац другий пункту 2 проєкту постанови доповнено новим абзацом такого змісту: «субʼєкти господарювання, які при укладенні договору не подали копію документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення, в яких суб’єкт господарювання провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, відповідно до абзацу четвертого цього пункту, мають подати НСЗУ копію цього документу в термін до 1 липня 2021 р.».
Асоціація міст України отримує численні звернення від органів місцевого самоврядування щодо цього питання. Зокрема, АМУ проаналізувала дані дашбордів НСЗУ: станом на початок березня 2021 року частка медичних закладів, що відповідають вимогам доступності, з числа усіх медичних закладів, складає лише 71,6%. З числа медичних закладів, які надають первинну медичну допомогу, таким вимогам відповідають лише 62,9%. З числа медичних закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу на сьогодні відповідають вимогам доступності 80%. Таким чином, виконання встановленої вимоги до 1 липня 2021 року виглядає сумнівним, а також призведе до формалізації процесу забезпечення доступності будівель та приміщень і спотворить принцип інклюзивності. 
Асоціація міст України наголошує на необхідності невідкладного вирішення питання доступності будівель медичних закладів, а тому повторно звернулася до Прем’єр-міністра та до Міністра охорони здоров’я з проханням врегулювати це питання та піти назустріч територіальним громадам.
Аналітичний центр АМУ

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України