Відбулося засідання фахової мережі з питань місцевого економічного розвитку

15 лютого 2023 року відбулось засідання фахової мережі з питань місцевого економічного розвитку, організоване Асоціацією міст України в рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II).

У засіданні взяли участь понад 60 представників органів місцевого самоврядування: заступники міських, селищних, сільських голів, керівники органів управління економіки виконавчих органів міських, селищних, сільських рад.

Учасники засідання проаналізували актуальні проблеми місцевого економічного розвитку та сформували пропозиції щодо їх вирішення.

Тетяна Харенко, директорка департаменту фінансової політики Черкаської міської ради, перерахувала проблеми муніципалітетів у результаті прийняття Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Серед них:

- невизначеність, що саме є державною підтримкою, яка регулюється іншими законами (Податковий кодекс України, Бюджетний кодекс України і т.п.);

- прийняття адміністративним судом до розгляду заяви про визнання недійсним рішення Уповноваженого органу повністю або частково не зупиняє його виконання;

- тривалий розгляд заяв у судах (позови розглядаються по 2 роки);

- рішення ОМС приймає рада, остаточний варіант може не відповідати погодженому проєкту; 

- фактично від повідомлення Уповноваженого органу до прийнятого рішення про розгляд справи проходить більше 9 місяців;

- адміністрування місцевих податків та зборів здійснює Державна податкова служба України практично онлайн, до ОМС суб’єкти господарювання не звітуються та не звертаються;

- зміна трактування уповноваженим органом щодо визначень допустимості державної допомоги;

- розстрочення, відстрочення, списання податків місцевого бюджету здійснюється Державною податковою службою України, яка не повідомляє Уповноважений орган.

Тетяна Доля, начальниця відділу доходів бюджету фінансового управління Ніжинської міської ради, зупинилася на проблемах зарахування ПДФО юридичних осіб за місцем реєстрації підприємства, а не місцем знаходження структурних підрозділів. Зокрема, йшлося про те, що сплата податку на доходи фізичних осіб підприємствами не за місцем знаходження структурних та відокремлених підрозділів юридичних осіб, а за місцем реєстрації основного підприємства, призводить до суттєвого недоотримання коштів у місцеві бюджети та їх розбалансування.

Олег Васецький, начальник відділу координації закупівель, відкритих даних та цифрової трансформації Лубенської міської ради, підняв проблемні питання щодо здійснення публічних закупівель товарів, робіт та послуг у період дії воєнного стану. 

Оксана Павлушенко, заступниця начальника управління економіки Криворізької міської ради, розповіла про відсутність допомоги та супроводу щодо розроблення проєктних заявок на грантові та інвестиційні проєкти. Серед основних проблем при підготовці заявок на отримання грантової/благодійної допомоги або залучення ресурсів під інвестиційні проєкти учасники виокремили такі:

- інформація щодо початку подання заявок надходить занадто пізно, як результат немає часу якісно підготувати грантові/інвестиційні проєкти;

- відсутня мережа консультантів або переможців по тим чи іншим проєктам.

Для вирішення цих питань учасники запропонували, як варіант, організувати нетворкінг тих громад, які вже мали успішний досвід в отриманні підтримки від ЄС, США та інших інституцій.

Під час засідання учасники напрацювали пропозиції щодо вирішення озвучених проблемних питань, які будуть направлені до органів центральної влади.

Модерувала захід Наталія Рябцева, експертка з питань місцевого економічного розвитку Асоціаціі міст України, яка серед іншого повідомила учасників, що Асоціація міст України у співпраці з Міністерством економіки України та спільно з Державною Установою «Професійні закупівлі» проводить ознайомчі та навчальні онлайн-вебінари на тему: «Організація ефективного процесу закупівель державних замовників через електронні каталоги «Prozorro Market».

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України