У Бурштині відбувся Форум представників органів місцевого самоврядування Прикарпаття «Сила громад – в єдності»

У Бурштині відбувся Форум представників органів місцевого самоврядування Прикарпаття «Сила громад – в єдності», який уже третій рік поспіль проходить з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України в різних містах області, де збираються чинні та колишні представники керівництва громад, партнери Івано-Франківського РВ АМУ, бізнес, експерти, у тому числі й міжнародні, лідери громадської думки.

Відкрив Форум Івано-Франківський міський голова, голова Івано-Франківського РВ АМУ Руслан Марцінків, який наголосив на значенні цього заходу для представників громад Прикарпаття, що є членами Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України.

За його словами, ініціативи Івано-Франківського РВ АМУ підтримує правління Асоціації міст України, тому вдається розв’язувати чимало важливих проблем місцевого рівня. Зокрема це стосується залишення акцизного податку на місцях, також у законі про житлові комунальні послуги враховано деякі пропозиції регіонального відділення.

«Ми маємо можливість обмінятися досвідом, поділитися досягненнями та обговорити проблеми місцевого самоврядування задля пошуків шляхів їх вирішення, напрацювати завдання для нашого правління. АМУ відстоює права громад. Хоч не завжди дослухається до нас парламент і уряд, проте немало вдається зробити», - наголосив Руслан Марцінків.

Найболючішими проблемами, які нині постали перед органами місцевого самоврядуванння, Руслан Марцінків назвав: відсутність коштів на виплату зарплат вчителям і лікарям, непрозорий розподіл дорожнього фонду(тобто не з огляду на кількість кілометрів доріг), питання тарифоутворення, яке, на його думку, мали б вирішувати на місцях, особливо це стосується електрики, газу…

Своєю чергою виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук звернув увагу, що недаремно Форум присвячено темі місцевого економічного розвитку, адже саме нові підходи до визначення його цілей і напрямків є ключовим фактором росту громад. Партнерство між громадами, яке забезпечує Івано-Франківське РВ АМУ, спрямоване на поліпшення потенціалу громад та їх економічного зростання завдяки співпраці громадського сектору, бізнесу і місцевої влади.

З огляду на потреби місцевого самоврядування експерти Івано-Франківського РВ АМУ розробили довідник проектних пропозицій донорів, куди ввійшло понад 50 різноманітних програм. Також підготували перелік проблем, які гостро постали сьогодні перед місцевим самоврядуванням у царині місцевих фінансів, житлово-комунального господарства, освіти, земельних ресурсів та комунального майна, соціального захисту тощо, які буде спрямовано профільним міністерствам і розглянуто на щорічному муніципальному форумі, що через тиждень відбудеться в Одесі.

Бурштинський міський голова Роксолана Джура поділилася з учасниками заходу своїм досвідом щодо впровадження секторальних реформ, зокрема в медичній та освітній галузях. Також вона акцентувала на співпраці з бізнесом. Інновацією громади назвала створення Центру громадської активності, який торік запрацював в офісі Агенції місцевого економічного розвитку з метою залучення великого бізнесу для поступу міста Бурштин. Загалом це є проект «Місто доброї енергії», започаткований з великим бізнесом у 2017 році, що символізує культурний, спортивний і світлий Бурштин, звернула увагу Роксолана Джура.

Після урочистостей з нагоди відкриття форуму відбулися дискусійні панелі, присвячені пошукам та інтеграції нових форм менеджменту місцевого самоврядування, співпраці між містами-партнерами, економіці спадщини тощо.

Голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини, дійсна учасниця Європейської Асоціації інтерпретації спадщини («Interpret Europe») Оксана Федорович, яка взяла участь у практикумі «Економіка спадщини: захист VS розвиток?», що відбувся у рамках проекту «Пульс», зазначила:

«Об’єкти природної та культурної спадщини здатні стати суттєвими чинниками економічного розвитку громад. А для малих громад вони нерідко є одним з небагатьох шансів на економічну перспективу та добробут. Часто місцева влада не вбачає у руїнах історичної будівлі чи у звичних природних ландшафтах ресурси для місцевого розвитку, а у ставленні до спадщини переважають захисні та охоронно-заборонні підходи, що не дозволяють повноцінно реалізувати її потенціал. Проте якщо спадщина потрапляє у фокус місцевого економічного розвитку, якщо забезпечується її якісна інтерпретація, на її базі створюється значна додана вартість, а сама спадщина стає справжнім мотором змін на краще у громаді. Прикладом цього є центр спадщини Вигодської вузькоколійки, який став не лише «магнітом» для відвідувачів, а й сприяє пожвавленню місцевого бізнесу та поширенню позитивного іміджу Вигодської громади».

У рамках заходу відбулося нагородження прикарпатських ЗМІ, які регулярно висвітлюють успіхи і проблеми місцевого самоврядування, і представників громад подяками, представлення переможців конкурсу «Сьогодні креативна ідея - завтра реальна справа», що відбувся у межах підписаного меморандуму між Івано-Франківським РВ АМУ та ПНУ ім. В. Стефаника, підписання угоди про співробітництво між виконавчим директором Івано-Франківського РВ АМУ Юрієм Стефанчуком та керівником громадської організації «Соціовимір» Ольгою Максимович.

Родзинкою форуму стало висадження Дерева громад біля Меморіалу Героїв України, що символізує успішний розвиток. 

Джерело: http://briz.if.ua/58322.htm?fbclid=IwAR39hHr3R6uqapB5ia-b0PgBxNpGkdcMK7EyBu9ms_LYXCLL1ZmuXXxxDto

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України