Громадам повернули право здійснювати контроль за працею - АМУ вітає це рішення Уряду

19
21 серпня Уряд затвердив Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, ухваливши Постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Позицію Асоціації міст України на засіданні Уряду представляв Директор Центрального Офісу впровадження децентралізаційної реформи Володимир Мягкоход.
 
Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю​ визначає процедуру здійснення контролю за додержанням законодавства про працю:
  • Державною службою України з питань праці та її територіальними органами;
  • виконавчими органами міських рад міст обласного значення та сільських, селищних міських рад ОТГ
Громадам повернули право здійснювати контроль з питань:
  • своєчасної та повної оплати праці;
  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин

Володимир Мягкоход, виступаючи на засіданні Уряду наголосив:

Асоціація міст України дякує Уряду за послідовність дій щодо відновлення контрольних повноважень органів місцевого самоврядування у додержанні законодавства про працю. Саме громади є найбільш зацікавленими та ефективними у протиї тіньовій зайнятості і вже сьогодні готові приступити до поновлення цієї роботи у повному обсязі.

Перевірки (інспекційні відвідування) можуть здійснюватись, зокрема:
  • за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;
  • за зверненням фізичної особи, відносно якої порушено правила оформлення трудових відносин;
  • за рішенням керівника органу контролю з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятого за результатами аналізу інформації отриманої з загальнодоступних джерел та деяких інших джерел органів державної влади, профспілок
Затвердження Урядом Порядку здійснення контролю за працею пов'язано з рішенням Апеляційного суду м. Києва, яким 14 травня 2019 року було визнано нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року №295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Таке рішення Суду забрало можливість органів місцевого самоврядування здійснювати контроль у сфері праці.
Асоціація міст України підтримує та вітає рішення Уряду повернути право органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю
Запрошуємо громади ознайомитися із розробленими АМУ методичними рекомендаціями ЗДІЙСНЕННЯ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ (ЗАВАНТАЖИТИ).
 
Нагадаємо, наприкінці 2016 року Асоціація міст України посприяла включенню норми у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII, відповідно до якої органи місцевого самоврядування отримали повноваження здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.
В кінці 2018 року завдяки діям Асоціації міст України внесено зміни до Бюджетного кодексу України, відповідно до яких з 2019 року штрафи за порушення законодавства про працю, накладені органами місцевого самоврядування, зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.
Довідково: 
Робота органів місцевого самоврядування із контролю за працею у 2018 році показала позитивні результати:
  • Рівень безробіття населення працездатного віку у ІІІ кварталі 2018 року становив лише 8,3% (1,4 млн громадян) та досягнув найнижчого показника, починаючи з 2014 року (у 2014 – 9,7%). Порівняно з ІІІ кварталом 2017 року він зменшився на 1%.
  • Рівень зайнятого населення працездатного віку у ІІІ кварталі 2018 року становив 67,3% (16 млн громадян) та досягнув найвищого показника, починаючи з 2014 року (у 2014 – 64,5%). Порівняно з ІІІ кварталом 2017 року він зріс на 2,8%. Більше того, рівень зайнятості населення зрівнявся із показником 2013 року – 67,3%.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України