Норвежці допоможуть франківській міській раді стати прозорішою

Норвежці допоможуть франківській міській раді стати прозорішою.

 

У межах проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», фінансованого МЗС Норвегії, між Асоціацією міст України, ГО «Громадський формат» та Івано-Франківською міською радою було підписано договір про впровадження проекту «Підтримка фінансової прозорості та належного врядування в Івано-Франківській міській раді»

Мета ініціативи – підвищення рівня обізнаності працівників фінансового управління, розпорядників і одержувачів бюджетних коштів Івано-Франківської міської ради щодо використання програмно-цільового методу шляхом проведення навчальних тренінгів, випуску інформаційних матеріалів тощо.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підкреслив: «Відкриті дані – це норма для європейських країн. І дуже важливо, що Івано-Франківськ став одним із перших міст в Україні, де стали доступними для загалу і проекти рішень, і чимало іншої інформації. На сайті виконавчого комітету є понад 30 електронних сервісів, де можна отримати інформацію. Проект «Підтримка фінансової прозорості та належного врядування в Івано-Франківській міській раді» дасть можливість зробити інформацію ще доступнішою для громади міста. Це дуже корисна ініціатива. І дякуємо МЗС Норвегії за можливість впроваджувати її».

Начальник фінансового управління виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Вікторія Сусаніна наголосила на значенні впровадження проекту: «При використанні традиційних методів формування бюджету увагу зосереджують саме на фактично використаних фінансових ресурсах. Натомість сьогодні ж постає питання ефективного використання коштів, тобто, що отримає житель міста за ті гроші, що витрачає. Забезпечення прозорості витрачання бюджетних коштів можливе завдяки плануванню бюджету за цільовими програмами, які є чіткими, конкретними та доступними для жителів міста, відображають напрям роботи розпорядників коштів міського бюджету. Для забезпечення належного рівня роботи наших розпорядників з огляду на запровадження програмно-цільового методу (ПЦМ) у бюджетному процесі дуже важливим є впровадження цього проекту «Підтримка фінансової прозорості та належного врядування в Івано-Франківській міській раді».

За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, з 2015 року міста Івано-Франківськ, Коломия і Яремче брали участь у спільному проекті АМУ з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Норвезьким інститутом місцевих і регіональних досліджень за фінансової підтримки МЗС Норвегії. Прикарпатські міста мали можливість вивчати і впроваджувати кращі практики, працювали над напрямами підвищення економічної ефективності.

Підписана угода про впровадження проекту «Підтримка фінансової прозорості та належного врядування в Івано-Франківській міській раді» є продовженням започаткованої ініціативи щодо розвитку місцевого самоврядування шляхом запозичення досвіду ефективного та прозорого управління бюджетними коштами відповідно до програмно-цільового методу бюджетування, який має низку переваг порівняно зі звичайним витрачанням бюджетних коштів. Адже ПЦМ спрямований на визначення кінцевого результату витрачання бюджетних коштів та постійний моніторинг ефективності бюджетних програм.

Як поінформували експерти «Громадського формату», у межах проекту «Підтримка фінансової прозорості та належного врядування в Івано-Франківській міській раді» буде відкрито перший в Івано-Франківську логістичний центр з надання інформаційної допомоги місцевим жителям.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України