Юрій СТЕФАНЧУК: Більшість голів та депутатів місцевих рад – це колишні громадські активісти, які мають свою історію успіху

Місцеве самоврядування формують винятково активні люди з чіткою громадянською позицією; сьогодні в час змін адміністративно-територіального устрою, коли законодавець нечітко розмежував повноваження та відповідальність, є велика потреба в громадській діяльності; чим активніші люди в селах, селищах та містах, тим швидше розвивається їхня громада; мета життя – побудова сильного місцевого самоврядування, а головне – фінансово самодостатнього, щоб кожна з 62 громад Прикарпаття мала можливість розвиватися, – такі головні акценти інтерв’ю з виконавчим директором Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрієм Стефанчуком.

– Пане Юрію, розкажіть про себе, свою працю.

– Упродовж останніх шести років працюю у великій команді фахівців місцевого самоврядування – виконавчим директором регіонального відділення Асоціації міст України в Івано-Франківській області, що об’єднує 59 територіальних громад. На кожному з етапів свого життя зустрічаю порядних та професійних людей, які формували мене як особистість. З огляду на свою діяльність щодня спілкуюся з головами та депутатами ТГ, громадськими активістами, керівництвом області, народними депутатами, і переважно – це сильні люди й ефективні менеджери, які вміють вирішувати проблеми та працювати на результат, і це стимулює мій саморозвиток.

Ще одна важлива річ, про яку варто, на мій погляд, розповісти, – це моя участь у міжнародних і місцевих проєктах. Під час реалізації кожного із них здобуваєш новий досвід, генеруючи його в конкретний результат, і саме він мотивує тебе на роботу й надалі.

– Як Вас можна описати одним реченням?

– Позитивна людина, котра любить життя у всіх його проявах.

– Чи вдається Вам як виконавчому директорові Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України співпрацювати з громадськими активістами?

– Місцеве самоврядування формують винятково активні люди з чіткою громадянською позицією, які не бояться відповідальності та складних завдань. Більшість голів та депутатів місцевих рад – це колишні громадські активісти, які мають свою історію успіху, що починається від бажання змінити щось на своїй вулиці до успішного кейсу як посадових осіб місцевого самоврядування.

Команда регіонального відділення успішно працює з активними людьми, які хочуть змінювати громаду та змінюватися самі. Активніше така робота розпочалась із впровадження реформи децентралізації, оскільки ми проводимо виїзні консультації, тому маємо можливість бути в різних куточках нашої області та спілкуватися з лідерами громадських організацій, об’єднань і просто з активними жителями сіл, селищ та міст. Наприклад, тісно співпрацюємо з молодіжними радами, створеними в територіальних громадах, маємо низку проведених спільних заходів та напрацьованих ідей.

– Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало Вас до цього?

– Напевно, бажання змін стало головним у виборі моєї роботи, а вже публічна активність розпочалась із упровадження реформи децентралізації. Мені цікаво реалізовувати різні ініціативи, що мають соціально-економічний напрям, допомагати громадам в їхньому розвитку та працювати з людьми. Сьогодні в час змін адміністративно-територіального устрою, коли законодавець нечітко розмежував повноваження та відповідальність, є велика потреба в громадській діяльності. Про це варто говорити й мотивувати людей висловлювати публічно свою позицію і брати активну участь у розвитку своїх громад, тим паче, законодавство дозволяє це робити.

З практики можу сказати, що чим активніші люди в селах, селищах та містах, тим швидше розвиваються їхні громади.

– Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

– Перший проєкт, в якому я взяв участь, називався «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні», який реалізовували за підтримки ЄС. Головною метою його було сприяння процесу децентралізації в Україні шляхом забезпечення ефективного та підзвітного управління бюджетними ресурсами органів місцевого самоврядування. Він був спрямований головно для службовців місцевого самоврядування.

Перший проєкт – це досвід, який запам’ятався. До речі, там познайомився із роботою Асоціації міст України та людьми, що змінювали місцеве самоврядування в реальному часі. Вразило те, що саме там народжувалася більшість ідей, які невдовзі ставали новими можливостями для розвитку територіальних громад.

– Які виклики поставали перед Вами?

– У кожного із нас були свої складні часи. Насправді й нині є багато викликів, бо переживаємо непрості часи пандемії. Але якщо говорити про минуле, то на початку моєї громадської діяльності головним викликом стало формування сильної команди. Я впевнено можу сказати, що в нас сьогодні вона такою і є.

– Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5 відсотків мешканців є активними. Яка ситуація у Вас?

– Процес реформування місцевого самоврядування передбачає активність місцевих мешканців у житті громади. Доброю практикою є створення можливості для діалогу між керівниками, депутатами та жителями громади. Спільне обговорення бюджету під час його формування, напрацювання стратегічних цілей розвитку, створення дорадчих рад дає можливість акумулювати всі наявні людські ресурси та в синергії отримати більший результат. Мушу визнати, що до цього процесу не всі готові – як серед жителів області, так і поміж керівників громад. На мій погляд, першою має бути довіра місцевої влади до громади і це, своєю чергою, має викликати зворотну довіру громади до влади. Ми мусимо спільно навчитися пропонувати рішення, вміти їх просувати, лобіювати та робити місцеву владу ефективнішою.

Варто нагадати, що в процесі добровільного об’єднання територіальних громад жителі сіл, селищ та міст проводили низку громадських обговорень, щоб об’єднатись. Мушу відзначити низьку активність цього процесу. Та загалом у нашій області не так багато активних громадських об’єднань, є такі громади, в яких, на жаль, їх зовсім немає.

– Чим ще Ваша організація може бути корисна для інших?

– Асоціація міст України – організація, яка має колосальний досвід роботи з територіальними громадами, державною владою на різних рівнях, зокрема на місцевому, досвід у реалізації різних міжнародних та місцевих проєктів, і ми готові ділитися ним. Завжди раді новим знайомствам та новій співпраці.

– Що мотивує Вас займатися громадською діяльністю?

– Для мене мотивацією є результат здійсненої роботи, який є корисним. Можу навести приклад: велика команда Асоціації міст України долучається до законотворчого процесу, співпрацюючи з парламентськими комітетами та безпосередньо з народними депутатами, беручи участь у засіданнях уряду з правом дорадчого голосу щодо питань, які стосуються місцевого самоврядування. Команда аналітиків та експертів постійно аналізує проєкти нормативно-правових актів, готуючи висновки щодо їхнього можливого впливу на місцеве самоврядування та розробляє пропозиції до них. Як результат ми відстояли для громад всієї України понад 150 млрд грн., а для місцевих бюджетів Прикарпаття ця сума становить понад 2,2 млрд. грн. Упевнений, що ці кошти дозволили реалізувати десятки корисних ініціатив.

– Які головні цілі та плани на майбутнє?

- Ставлю собі за мету побудову сильного місцевого самоврядування, а головне – фінансово самодостатнього, щоб кожна з 62 громад Івано-Франківської області мала можливість розвиватися.

– Що порадите активістам, які щойно розпочинають свій шлях?

– Для кожного з нас важливо займатися тією справою, яка тобі дарує радість. Тому зичу їм упевненості в своїх діях та гарних результатів від своєї роботи.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України