Юрій Стефанчук: Місцеве самоврядування заслуговує довіри, а не наступу уряду на нього

Кабмін планує ліквідувати бюджети розвитку громад і дозволити місцевим держадміністраціям зупиняти рішення про місцеві бюджети. Прем’єр Денис Шмигаль подав до Верховної Ради законопроєкт, який дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку.

Відповідні норми містяться в законопроєкті №6062, який представляє низку поправок до статей Бюджетного кодексу. В Асоціації міст України, проаналізували зміни, запропоновані цим документом, і висловили низку зауважень і пропозицій з приводу цього. Зокрема виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, експерт з бюджетних питань Юрій Стефанчук наголосив, що місцеві бюджети – це кошти, які громади заробляють та витрачають на конкретні цілі: від впорядкування території до придбання ліків хворим на «ковід». Тому важливо, щоби громади були фінансово сильні та мали можливість самостійно, без центру приймати рішення щодо розвитку. Адже це й передбачає реформа децентралізації.

«Проаналізувавши проєкт бюджетного законодавства на 2022 рік можна зробити висновки, що недовіра до місцевого самоврядування присутня в уряду, оскільки й далі триває недофінансування освіти, медицини, соціального захисту й заплановано ліквідацію бюджету розвитку, що призведе до додаткового навантаження на громади, – акцентував Ю. Стефанчук. – Бюджет розвитку є складовою спеціального фонду місцевого бюджету і передбачає здійснення видатків на соціально-економічний розвиток та виконання інвестиційних програм, у разі перенесення цих коштів до загального фонду уряд хоче змусити громади дофінансовувати делеговані державою повноваження, які не фінансуються в повному обсязі впродовж останніх років. Також планують залишки освітньої субвенції з громад забирати в Державний бюджет, тобто зникає мотивація в голів громад вдосконалювати мережу освіти. Навіщо економити, якщо в будь-якому випадку заберуть гроші в центр? Додатково з місцевих бюджетів планують вилучати 70 відсотків від викупу земельних ділянок».

Звернув увагу експерт і на додатковий контроль зі сторони Міністерства фінансів України та місцевих держадміністрацій, бо їх, відповідно до законопроєкту наділяють правом зупиняти рішення про місцеві бюджети. На його думку, це не припустимі ініціативи в час незавершеної реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, оскільки після прийняття таких рішень розвиток місцевого самоврядування буде повністю залежати від коштів Державного бюджету, а це політична залежність.

«Громади своїми успіхами впродовж семи років зробили реформу децентралізації успішною, тому заслуговують довіри, а оцінку роботи голів та депутатів дадуть їхні виборці. Запевняю, голови громад не бояться відповідальності!» – підсумував Ю. Стефанчук.
Джерело: https://galychyna.if.ua/

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України