На 2022 рік необхідно забезпечити фінансовий ресурс для підвищення окладів педагогів - АМУ звернулася до Уряду

15 листопада Асоціація міст України звернулася до Уряду щодо відшкодування витрат місцевих бюджетів у зв’язку із набуттям чинності у 2022 році постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників і установ освіти і науки».
Згідно з цією постановою, найменший розмір посадового окладу педагогів  має складати 3,5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Однак, у прийнятому в першому читанні проєкті Закону про Державний бюджет України на 2022 рік №6000, обсяг освітньої субвенції передбачено у розмірі, що враховує середню заробітну плату вчителя менше 3 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Зважаючи на те, що показник заробітної плати вчителя, що застосовується при розрахунках обсягу освітньої субвенції, розраховується на основі найбільшого розміру посадового окладу, то найменший розмір посадового окладу педагогічного працівника у 2022 році значно нижчий за передбачений Постановою №822 рівень.
За підрахунками Аналітичного центру АМУ, для виконання постанови обсяг освітньої субвенції у 2022 році має складати щонайменше 146 млрд грн, а це -  майже на 40 млрд грн більше, ніж зазначено у проєкті Держбюджету на 2022 рік.
Окрім того, постановою передбачається підвищення посадових окладів педагогічних працівників закладів дошкільної та позашкільної освіти, оплата праці яких здійснюється за рахунок власних коштів громади.
АМУ нагадує, що відповідно до статті 142 Конституції України держава компенсує витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади. За висновками АМУ, потреба у додаткових коштах складатиме ще 14,4 млрд грн.
 
АМУ звернулася до Уряду з проханням передбачити у 2022 році відповідний фінансовий ресурс для підвищення посадових окладів педагогічних працівників середньої освіти та відшкодування витрат місцевого самоврядування на підвищення заробітної плати педагогічних працівників дошкільної та позашкільної освіти.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України