Віталій Кличко: Наше завдання – здолати російського агресора та вже сьогодні створити стратегію відновлення України

Наше завдання – здолати російського агресора та вже сьогодні створити стратегію відновлення України, її громад. Стратегію модернізації країни, будівництва нової сучасної інфраструктури, будівництва житла та комерційної нерухомості, відновлення втрачених робочих місць та створення нових. Про це мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко сказав під час відкриття Форуму «Відродження України – відродження громад», який відбувся в столичній мерії.
“Від початку широкомасштабної агресії росії проти України минуло вже 99 днів. Російські варвари вбили і закатували десятки тисяч мирних українців. Чверть жителів нашої країни були змушені покинути свої домівки. – Понад 6 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами, близько 5 мільйонів виїхали закордон, мільйони людей перебувають у зонах бойових дій. За час війни в Україні зруйновано 91 мільйон квадратних метрів будівель. У тому числі 32 мільйони квадратних метрів житла, 1837 шкіл та дитячих садків, 627 лікарень, 330 мостів. Жителі 961 населеного пункту не мають доступу до води, електроенергії та газу, – сказав Кличко. – В таких умовах місцеве самоврядування продовжує працювати і люди отримують найважливіші послуги. Місцева влада, навіть під обстрілами, забезпечує надання комунальних послуг, планові та аварійні ремонти, медичне обслуговування, доставку гуманітарної допомоги. Незалежно від місця знаходження населеного пункту – у тимчасовій окупації, в облозі, в зоні активних бойових дій чи в тилу – саме на рівні територіальних громад вирішуються життєво необхідні, нагальні питання громадян. Саме тому відновлення України після наслідків війни повинне відбуватися за участі місцевого самоврядування. І ми всі сьогодні зібралися, щоб обговорити необхідні спільні кроки на шляху до Перемоги не тільки у війні з росією. Але й у тривалій війні з радянщиною, корупцією та бідністю”, – підкреслив голова АМУ.
Він зауважив, що сьогодні важливо продовжити ефективну співпрацю у створенні нової, успішної України – як між громадами в Асоціації міст України, так і з міжнародними партнерами, які підтримують Україну.
Сьогодні кожен європеєць повинен розуміти, що українці захищають не тільки свою землю, свої домівки, родини та дітей. Українці захищають Європу та ключові демократичні принципи – права людини та свободу.
“Дуже складно уявити, що за декількасот кілометрів від Києва – справжнє пекло, де кожен день вбивають людей. Це не спецоперація, як говорять в росії, це навіть не війна. Це – геноцид українського народу. Якщо ви побачите Бучу, Ірпінь, Гостомель, побачите зруйновані будинки мирних мешканців, ви зможете це зрозуміти. Дякуючи журналістам світових ЗМІ увесь світ побачив, що чинить росія в країні в центрі Європи. Але, на жаль, у Маріуполі, Сєвєродонецьку, Попасній та інших містах ситуація може бути на багато гіршою. Тільки в Маріуполі, за попередніми даними, – десятки тисяч вбитих мирних мешканців. Місто на 90 відсотків зруйноване, – сказав Кличко. – Наше завдання сьогодні, по-перше, зупинити цю війну, здолавши агресора. А по-друге будувати плани з відновлення міст, містечок та селищ нашої країни”, – наголосив Віталій Кличко.
За словами голови АМУ, сьогодні українські муніципалітети надають негайну допомогу людям як в зоні бойових дій, в окупації, так і в тилу – внутрішньо переміщеним громадянам; допомагають Збройним Силам України і територіальній обороні; відновлюють інфраструктуру звільнених громад, працюють у тісній співпраці з військовими, які забезпечують розмінування та безпеку територій.
“Наступне наше завдання – вже сьогодні створити стратегію відновлення України та її громад. Стратегію модернізації країни, будівництва нової сучасної інфраструктури, будівництва житла та комерційної нерухомості, відновлення втрачених робочих місць та створення нових. Все це буде успішним тільки за умови участі місцевого самоврядування у її розробці та реалізації, – підкреслив голова АМУ. – Я переконаний, Україна повинна здійснити прорив у технологічному, енергоефективному, екологічному розвитку. Ми не можемо допустити відновлення радянських підходів і рішень. Потрібно залучити найновіші технології та успішні міжнародні практики. Тільки так ми зможемо відновити зростання ВВП, створити умови для розвитку конкурентної економіки. Та надати людям, які були змушені покинути свої домівки, можливість працювати та гідно жити в Україні. Нам потрібно скоординувати зусилля для відбудови України після Перемоги, визначити наші спільні кроки до того, щоб громади стали основою відновлення, щоб наші відносини з партнерами були прозорими та зрозумілими, щоб процес демократичних змін в Україні продовжувався. Нашу спільну позицію ми зафіксували в Декларації про співпрацю щодо відновлення України між Асоціацією міст України та Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи, яку сьогодні підпишемо”, – підкреслив Віталій Кличко.
У Форумі, окрім представників місцевого самоврядування, органів державної влади України, народних депутатів та експертів, також взяли участь Посол Європейського Союзу, голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, Президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Леендерт Вербек, Генеральний секретар Ради європейських муніципалітетів та регіонів Фабріціо Россі, Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер.
  

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України