Про розподіл освітньої субвенції в Держбюджеті-2023

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан в ефірі телеканалу Суспільне розповів про розподіл освітньої субвенції в Державному бюджеті на 2023 рік.
Перш за все, він наголосив, що освітня субвенція - це кошти, які розподіляються з державного бюджету до місцевих бюджетів для фінансування оплати праці вчителів у загальноосвітніх школах. Освітня субвенція не включає фінансування зарплат непедагогічного персоналу, який забезпечує роботу шкіл, всі ці посади фінансуються з місцевого бюджету. 
З місцевих бюджетів виділяються також кошти на зарплату та утримання закладів дошкільної та позашкільної освіти (дитячі садочки, музичні, художні, спортивні школи і заклади естетичного виховання). На жаль, держава не взяла на себе таких зобов'язань.
Держбюджетом на 2023 рік передбачено 87,5 млрд грн освітньої субвенції, що на 20% менше,  ніж в цьому році, хоча скорочення були цього року на 10%. 
Побоювання викликає централізація  фінансування, вилучення залишків освітньої субвенції в громад, адже попередні роки кошти освітньої субвенції розподілялися громадами самостійно, видатки планувалися в місцевому бюджеті, багато років поспіль органи місцевого самоврядування дофінансовували зарплати та надбавки освітянам.
О.Слобожан зауважив, що зараз вчителі працюють в надскладних умовах: скорочення  фінансування, вимушений простій вчителів впливають на якість освітнього процесу та кадровий склад навчальних закладів, що позначається в цілому на функціонуванні муніципалітетів. 
Діти повинні отримувати якісні освітні послуги, які повинні надаватись кваліфікованими фахівцями, а це неможливо без належного фінансування. Незадоволення батьків та дітей якістю освітніх послуг призводить до їх міграції - такі процеси негативно впливають на місцевий економічний розвиток і зростання добробуту всієї країни.

«Під час ухвалення держбюджету на 2023 рік пропозиції Асоціації міст України щодо освітньої субвенції не були враховані. Ми пропонували збільшити її обсяг та залишити громадам кошти, які вдалося заощадити. У муніципалітетів з'явилися додаткові завдання - потрібно облаштувати бомбосховища в усіх закладах освіти. На це потрібне додаткове фінансування. Централізація розподілу освітньої субвенції позбавляє громади можливості планувати витрати на місцях», - зазначив Виконавчий директор АМУ.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України