АМУ розробила для місцевих рад Методичні рекомендації з проведення дистанційних засідань

Аналітичний центр АМУ в рамках Проєкту ПУЛЬС розробив для органів місцевого самоврядування Методичні рекомендації з організації роботи колегіальних органів щодо проведення дистанційних засідань, у зв’язку з введеними обмежувальними заходами на всій території України чи окремих регіонах.
Асоціація міст України вважає, що в першу чергу від злагодженої діяльності органів місцевого самоврядування та сільських, селищних, міських голів залежить ефективність місцевого самоврядування в умовах надзвичайної ситуації. Поряд з цим, існують об’єктивні обставини, зокрема законодавчі прогалини щодо можливості дистанційного ухвалення рішень колегіальними органами в умовах певних обмежень. Зокрема, Законом не передбачена можливість дистанційного проведення сесій місцевих рад та засідань виконавчих комітетів в умовах обмежувальних заходів, що призводить до неефективності місцевого самоврядування.
Асоціація міст України вважає, що діюча редакція Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №280/97 все ж таки дозволяє частково виправити вади чинних норм Закону шляхом удосконалення нормативних документів, які унормовують роботу колегіальних органів місцевого самоврядування.
Наразі не існує єдиної практики щодо внесення необхідних обсягів змін до Регламенту роботи відповідної ради чи виконавчого комітету та Положень про постійні комісії ради. Загальною та найбільш проблемною позицією у питанні ухвалення змін – є питання необхідності фізичної присутності членів колегіальних органів на засіданні. Організація такого засідання повинна відбуватися як з дотриманням норм чинного законодавства щодо організації таких засідань, так і  обмежувальними заходами щодо мінімальної відстані між членами колегіальних органів і їх кількістю в одному приміщенні.
Методичні рекомендації (завантажити)

 

 

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України