Земельні ділянки лісогосподарського призначення повинні залишатися у громад

Асоціація міст України звернулася до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо недопущення подальшого розгляду проєкту Закону України "Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства "Ліси України", розробленого Держлісагенством і оприлюдненому на його офіційному сайті 13.12.2022 у розділі «Проєкти регуляторних актів».
 
Цим законопроєктом пропонується позбавити територіальні громади прав власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення під виглядом визначення особливостей утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства "Ліси України".
 
Відповідно до статті 7 Конституції України в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.
 
Стаття 142 Конституції України визначає, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.
 
Законопроєкт, розроблений Держлісагенством, порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та проведеної децентралізації.
 
Такі законодавчі ініціативи шкодять іміджу України перед нашими європейськими партнерами та свідчать про бажання повернення до часів повної централізації.
 
Зважаючи на зазначене вище, Асоціація міст України запропонувала вжити заходів на рівні Уряду щодо недопущення розробки та подальшого розгляду цього та подібних законопроектів, які направлені на позбавлення територіальних громад прав власності, зокрема на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України