Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання

 У середу, 24 жовтня, керівництво міста та району: міський голова Зіновій Андрійович, голова Надвірнянської РДА Олександр Кеніз та голова районної ради Іван Гурмак передали сучасне медичне обладнання для відділення інтенсивної терапії дитячої лікарні Надвірнянської ЦРЛ. До медичного закладу з офіційним візитом також завітали головний педіатр Івано-Франківської області, провідний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ОДА Лариса Підвербецька, обласний дитячий лікар-анестезіолог Володимир Вальчишин та представники районної та міської влад. Дитяча лікарня отримала кисневий концентратор та монітор пацієнта, які були придбані за кошти міського бюджету в рамках Громадського бюджету, а також автоматичний гематологічний аналізатор і монітор пацієнта – за кошти районного бюджету.

 З 2017 року в місті Надвірна працює Громадський проект або Бюджет участі, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через розробку і подачу проектів для покращення міста та голосування за них. В лютому місяці цього року стартував процес подачі проектів, на реалізацію яких в бюджеті міста передбачено кошти в сумі 250 тис. грн. Всього було подано 11 проектів (6 великих та 5 малих) в 6 категоріях. 200 жителів міста прийняли участь у голосуванні, за результатами якого переможцями стали 2 проекти категорії «Охорона здоров’я», які набрали найбільше голосів, а саме: великий проект «Здорова дитина – здорова нація (придбання медичного обладнання для Надвірнянської дитячої лікарні – кисневого концентратора та монітора пацієнта)» (автор Мирослав Длябога) та малий проект «Точний діагноз – успішне лікування (придбання медичного обладнання для Надвірнянської ЦРЛ – коагулометра для профілактики інсультів та інфарктів)» (автор Любов Каратник). В травні на засіданні сесії Надвірнянської міської ради відбулось урочисте нагородження дипломами переможців ІІ-го міського конкурсу проектів «Громадського бюджету».

 Науково-технічний прогрес рухається вперед, тому при наданні медичної допомоги слід використовувати сучасні методи лікування та новітнє технічне обладнання. На жаль, того фінансового ресурсу, яке отримує лікарня, сьогодні недостатньо для придбання всього необхідного медичного обладнання. Тому було вирішено працівниками медичного закладу подати проекти на участь у Громадському бюджеті.

 Як зазначив головний лікар Надвірнянської ЦРЛ Сергій Ємельянчук, придбання цієї сучасної медичної апаратури дозволить забезпечити ефективне та швидке надання невідкладної медичної допомоги та значно покращити матеріально-технічну базу дитячої лікарні.  Завідувач відділення інтенсивної терапії дитячої лікарні Надвірнянської ЦРЛ Мирослав Длябога та головний лікар Надвірнянської дитячої лікарні Василь Монастирецький розповіли присутнім про принцип роботи обладнання. Зокрема, кисневий концентратор, як джерело кисню, буде підключений до апарату штучної вентиляції легень або служитиме джерелом кисню для осіб, що потребують кисневої терапії. Кисневий концентратор зможе замінити кисневу станцію, яка на даний час в дитячій лікарні працює 25 років та потребує капітального ремонту. Його можна використовувати також при транспортуванні хворих. Монітор пацієнта дозволяє безперервно спостерігати за всіма життєвими показниками пацієнта (ритм серця, насичення крові киснем, тиск, частота дихання, температура, пульс тощо). Автоматичний гематологічний аналізатор – прилад, призначений для проведення кількісних досліджень клітин крові в клініко-діагностичних лабораторіях, за допомогою якого можна робити швидкі та точні аналізи крові.

 Сергій Ємельянчук висловив щирі слова подяки керівництву міста та району, депутатському корпусу районної та міської рад за постійну підтримку, всім небайдужим мешканцям міста Надвірна, які підтримали проекти в рамках Бюджету участі. Варто зазначити, що на даний час за кошти міського бюджету в рамах вищевказаного проекту  для цілодобової клінічної лабораторії у складі приймального відділення ЦРЛ придбано цифровий коагулометр, що дасть можливість швидко і точно визначити показники густини крові у хворих із підозрою на інфаркт, інсульт та захворювання крові.

Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання
Надвірнянська дитяча лікарня отримала нове медичне обладнання

 

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України