Лише сильні громади творимуть сильну Україну

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України та за сприяння Івано-Франківських міської й обласної рад відбувся семінар в онлайн-форматі на тему: «Територіальні громади після місцевих виборів: актуальні питання організації роботи».

Учасників заходу – новообраних голів громад – привітав голова обласної ради Олександр Сич. Він висловив переконання, що від рівня їхньої управлінської майстерності значною мірою залежатиме функціонування громад, мобілізація наявних ресурсів. О. Сич запевнив, що новий депутатський корпус облради максимально сприятиме громадам. Адже ще 2015 року облрада запровадила комплексну програму розвитку місцевого самоврядування. Тобто обласна рада ще тоді намагалася дати лідерам громад можливість розвивати території, дбала за розвиток місцевого самоврядування області.

Івано-Франківський міський голова, голова Івано-Франківського РВ АМУ Руслан Марцінків у своєму виступі наголосив, що Івано-Франківське регіональне відділення АМУ об’єднує 47 територіальних громад, де проживає понад 87 відсотків населення області. Він звернув увагу, що АМУ – це аполітична організація, яка стала майданчиком вирішення проблем місцевого самоврядування. За його словами, за 5 років вдалося відстояли понад 2 млр. грн. до місцевих бюджетів Прикарпаття, це зокрема акциз на пальне, акциз на алкоголь та тютюн, субвенція на дороги, плата за землю та нерухоме майно, збільшення субвенції та освіту та охорону здоров’я та ін. А також не допустили зміни до Конституції України щодо повноважень перфектів, які фактично були покликані звузити повноваження місцевого самоврядування. АМУ долучилася до розробки закону разом із тодішнім парламентарем Зіновієм Андрійовичем, що дозволило 60 відсотків ПДФО залишити в громадах…

Лише сильні громади творимуть сильну Україну

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук звернув увагу, що останнім часом до консультантів АМУ звертаються представники територіальних громад Прикарпаття з проханням порадити їм, як робити перші кроки, оскільки правові норми щодо цього є нечіткими та суперечливими. Виконавчий директор запевнив, що регіональне відділення долучатиметься до вирішення цих питань з огляду на важливість правильних рішень на місцях.

«Реформа децентралізації ще не завершена, нам спільно із керівниками 62 ТГ та депутатами цих рад доведеться відстоювати ресурси та повноваження. Сьогодні формується Державний на 2021 рік і від нього залежатиме, чи будуть громади успішними та якою буде реформа. Формування базового та субрегіонального рівня ще не означає, що це успіх децентралізації, бо успіх – це можливість вирішувати проблеми, а не замовчувати їх. Впевнений, що в нас усе вийде, бо ми єдині в рішеннях та маємо єдину ціль: сильна громада – сильна Україна», – наголосив Ю. Стефанчук.

Заступник Рогатинського міського голови Микола Шинкар поділився досвідом з новообраними міськими головами щодо правового регулювання організації та проведення першої сесії ради територіальної громади. А керуючий справами виконкому Коломийської міської ради Тарас Кухтар розповів про організацію роботи ради ТГ та її виконавчого комітету.

Лише сильні громади творимуть сильну Україну

На законодавчому регулюванні перехідного етапу в роботі ТГ (законопроєкт 3651-д) зосередив свою увагу консультант з юридичних питань проєкту «ПУЛЬС» Андрій Деркач. Експерт зазначив, що законопроєкт 3651-д вносить зміни до низки законів з метою належної організації діяльності рад, перші вибори в яких відбулися 25 жовтня 2020 року. Зокрема визначено питання правонаступництва щодо повноважень, рішень та комунальної власності. Його прийняття дозволить уникнути двозначності трактування рішень КМУ щодо затвердження адміністративних центрів і територій громад та сприятиме ефективній діяльності новообраних органів місцевого самоврядування.

Джерело: https://galychyna.if.ua/

 

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України