Другий вебінар АМУ щодо організації в громадах соціального захисту

18 листопада Асоціація міст України та Українська мережа за права дитини провела другий із серії загальнонаціональних вебінарів для органів місцевого самоврядування щодо організації в територіальних громадах соціального захисту, соціального забезпечення та захисту прав дітей. Вебінари проходять в рамках проєкту «СПІЛЬНО», який впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Асоціацією міст України, Українською мережею за права дитини та партнерами за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW).
 
У вебінарі взяло участь майже 900 учасників: заступники сільських, селищних, міських голів та керівники місцевих органів соцзахисту і служб у справах дітей.
 
Захід відкрив координатор проєкту «СПІЛЬНО» від Асоціації міст України Миколюк Назар. Він розповів про тематику вебінару та ще раз нагадав про утворення в регіональних відділень Асоціації міст України «соціальних хабів» (детальніше про соціальні хаби АМУ).
 
Від ЮНІСЕФу виступила Марія Артанова, координатор проєктів в сфері захисту прав дітей на сході України. Марія Артанова розповіла про філософію та концепцію проєкту «СПІЛЬНО».
 
Спікером вебінару була також Маріанна Онуфрик, керівник громадської організації «Соціальна Синергія». Допомагала їй Тунтуєва Світлана, програмний координатор благодійної організації «Луганське обласне відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС дитяче містечко».
Головною тематикою заходу було законодавство України про соціальні послуги, зокрема:
  • основні положення Закону України «Про соціальні послуги»;
  • базові соціальні послуги;
  • короткострокові та довгострокові переваги інвестування в розвиток соціальних послуг;
  • загальний алгоритм створення соціальних послуг. ​  ​
    
Маріанна Онуфрик розповіла на механізмах підтримки сімей та осіб у складних життєвих обставинах. До цих інструментів відноситься соціальні виплати, пільги, субсидії та соціальні послуги. Проте, лише соціальні послуги можуть сприяти виходу сім’ї із складних життєвих обставин та зробити їх повноцінною частиною суспільства, яка не потребує суттєвої підтримки. Окрім того, М. Онуфрик наголосила на обов’язку органів місцевого самоврядування щодо забезпечення організації надання соціальних послуг. Так, відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» саме виконавчі органи сільських, селищних, міських рад відповідають за організацію надання 17 базових соціальних послуг. Спікер розповіла детальніше про базові соціальні послуги та установи, в яких ці послуги можуть надаватись. М. Онуфрик також розповіла про алгоритм організації надання соціальних послуг в громаді.
 
Крім того, досвідом щодо забезпечення надання соціальних послуг поділився представник Дружківської міської територіальної громади. Решельська Віра, керівниця Бахмутського міського центру соціальних служб поділилась досвідом Бахмута. Саме Бахмутська міська територіальна громада перемогла у міжнародному конкурсі ЮНІСЕФ «Cities Inspire Awards» у номінації «Соціальні послуги, дружні до дітей» (детальніше).
 
 
Після виступів спікерів органи місцевого самоврядування – учасники вебінару – ставили питання щодо теми. Зокрема, запитання стосувались дій ОМС щодо організації надання соціальних послуг у зв'язку зі змінами у законодавстві, ведення реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, організації соціального замовлення та надання соціальних послуг, у яких відсутні державні соціальні стандарти.
 
В цілому територіальні громади отримали базові знання щодо законодавства в системі соціального забезпечення, та практичні поради щодо організації надання соціальних послуг, що допоможе органам місцевого самоврядування вибрати оптимальну систему забезпечення жителів своєї громади якісними послугами.
 
Відео заходу:

Всі права застережено ©2018-2024 Івано-Франківське регіональне відділення асоціації міст України